Plakat #BitwaWarszawska2018

#BitwaWarszawska2018: relacja i zapis debaty

30 października 2017 w klubokawiarni PaństwoMiasto odbyła się debata #BitwaWarszawska2018, którą organizowaliśmy wraz z warszawskim blogiem Pańska Skórka. Dyskutowano o wyborach samorządowych w Warszawie. Padło wiele deklaracji współpracy, mało jednak konkretów

W debacie wzięli udział głównie goście kojarzeni  z lewą stroną sceny politycznej: Paulina Piechna-Więckiewicz z Inicjatywy Polska, Dagmara Misztela z Zielonych, Adrian Zandberg z Razem, Jan Mencwel z Miasto Jest Nasze, a także jedyny do tej pory oficjalnie ogłoszony kandydat na prezydenta Warszawy, Paweł Rabiej z .Nowoczesnej.

Uczestnicy odnieśli się do pojęcia symetryzmu, które w debacie publicznej zaczęło pełnić rolę pejoratywnej (w zamyśle używających jej publicystów) łatki, mającego oznaczać postawę stawiającą znak równości między PiS-em a PO. Paneliści – choć dalecy od sympatyzowania z antydemokratycznymi praktykami rządzącego obozu – nie widzą powodu, by obecna sytuacja polityczna stanowiła rozgrzeszenie do błędów i grzechów Platformy Obywatelskiej.

Dyskutowano również o szansach wyborczych ugrupowań z poza duopolu PO-PiS w nadchodzących wyborach w 2018 roku. Mimo deklaracji gotowości do współpracy, nie padły żądne konkrety co do jej celów lub kształtu.

Obszerną relację i komentarz autorstwa Adama Kaliszewskiego publikuje Pańska Skórka.

Natomiast zapis wideo udostępniamy za kanałem Włodek Ciejka na ukos:

Posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , , .