Fundacja GŁOŚNIEJ w Inkubatorze SCWO

Zawsze jest dobra pora na wymianę doświadczeń, rozwój i usprawnienie działalności. Dlatego wraz z początkiem roku Fundacja GŁOŚNIEJ dołączyła do Inkubatora dla organizacji pozarządowych realizowanego w ramach Stołecznego Centrum Wspierania Organizacji Pozarządowych przez Federację Centrum Szpitalna.

Inkubator to szkoła zarządzania NGO dla młodych organizacji, w szczególności tych, działających na rzecz Warszawy i osób w niej mieszkających. W czasie realizacji projektu uczestnicy zdobywają wiedzę i umiejętności potrzebne do zarządzania organizacją i planowania jej rozwoju. Inkubator składa się z cyklu 10 szkoleń, seminariów tematycznych i specjalistycznych konsultacji.

Za nami zajęcia o budowaniu zespołu i komunikacji, prawno-formalnych aspektów działania NGO i planowaniu działań. Tematyka kolejnych szkoleń obejmie następujące zagadnienia:

• tworzenie i praca metodą projektu;
  • wypełnienie wniosku o dotację;
  • zarządzanie finansami z elementami księgowości;
  • promocja w organizacji pozarządowej;
  • współpraca z administracją publiczną;
  • współpraca z biznesem.

Grupa Inkubatora 2019, poza Fundacją GŁOŚNIEJ, składa się z 15 innych organizacji pozarządowych o bardzo różnych profilach działalności. Mamy okazję uczestniczyć w projekcie m.in. z Fundacją CultureLab, promującą ideę zrównoważonego rozwoju wśród najmłodszych, Stowarzyszeniem Blind Tennis Polska zrzeszającym osoby niewidome i niedowidzące grające w tenisa ziemnego, czy Fundacją Mlekiem Mamy, która wspiera rodziny w karmieniu naturalnym.

Udział w Inkubatorze dla organizacji pozarządowych SCWO jest bezpłatny. We wszystkich dotychczasowych edycjach projektu wzięło udział 230 organizacji.

Więcej informacji o Inkubatorze można znaleźć na: http://szpitalna.ngo.pl/inkubator/warszawski-inkubator-organizacji-pozarzadowych

Posted in Aktualności and tagged , , , , .